zondag 31 juli 2016

Chili Klaus eet samen met de Stig van TopGear Pepers

We zijn bij westlandpeppers al een tijdje fan van de Deense Chili Klaus die een geweldige promotor van pepers is. En hebben al vaker op dit blog video's van hem laten zien hierhier en hier en iedere keer denk je dat kan niet gekker maar Claus Pilgaard oftewel Chili Klaus kom weer met een coole video. Dit keer maakte hij een ritje,, met de Stig en probeert samen wat pepers met hem te eten,, Dat dit met de rijstijl van de Stig natuurlijk niet meevalt mag geen verbazing op wekken.  

En mensen,, don't try this at home.....


 

donderdag 28 juli 2016

Volgens NMSU werkt melk het beste om de hitte van pepers te blussen!

Het blijft altijd weer verbazen wetenschappers die iets tot de bodem gaan uitzoeken wat iedereen al weet. Namelijk dat je de hitte van een peper het beste kan wegspoelen met melk. Onderzoekers van NMSU (New Mexico State University) deden er serieus onderzoek naar, en volgens Paul Bosland hoogleraar en directeur van NMSU is het eiwit in melk die zorgt dat de hitte van de capsaicine (hete stof in pepers) wordt verlicht in je mond. Een andere stof die een vergelijkbaar effect heeft is suiker vandaar dat je die vaak in de vorm van honing in traditionele Mexicaanse gerechten ziet volgens Bosland.


Meer hierover lezen lees het Engelstalige interview met Paul Bosland op newswise.com



Mooie video van NMSU ''All about Chilli plants'''

maandag 25 juli 2016

Tesco UK gaat de Carolina Reaper in haar supermarkten verkopen

Goed nieuws voor de chiliheads in de UK want Tesco gaat in haar winkels de Carolina Reaper verkopen. Na de introductie van een andere super hot de Komodo Dragon afgelopen jaar was er volgens Tesco zo veel vraag naar nog hetere pepers dat besloten is om ook dit jaar de Carolina Reaper te introduceren. Nu moet je wel bedenken bij dit nieuws dat er in de UK een veel grotere groep mensen woont die gewent is om dit soort zeer hete pepers te eten, simpelweg omdat het onderdeel is van hun eet cultuur. Denk maar aan een blisterende hete indiaase curry,,, Zo doende zal Tesco niet met deze pepers in de winkel blijven zitten door consumenten die dit wel heel stoer vinden maar het niet in hun boodschappen mandje deponeren. Ook gebruikt Tesco heel handig de media die in deze zomertijd altijd wel in is om aandacht aan dit soort berichten te geven zoals BV dit bericht in de eveningstandard

foto credits Tesco


donderdag 21 juli 2016

Infused Water met rode peper, munt en citroen

De hit deze zomer Infused Water,, natuurlijk is je eerste gedachte dat je dit altijd met fruit moet maken maar dit recept met een heuse rode peper erin bewijst anders. Snij een rode peper over de lente door midden maar net niet helemaal. Neem wat verse munt plus 2 a 3 schijfjes citroen en doe dit in je water infuser. Nu moet je weten dat de hete stof in pepers Capsaïcine prima oplost in alcohol en in olie maar uitermate slecht in water. Dit kan een geruststelling zijn (of niet) maar na een paar uur in de koelkast zitten er toch echt de nodige peper flavors in het infused water (voor de maximale bite moet je het zeker 24u wegzetten!) en dit in combinatie met de citroen & munt maken het tot een echte dorstlesser op een warme zomerdag.


dinsdag 19 juli 2016

Rawit pepers bewaren in een weckpot

Veel bekeken artikelen op dit blog gaan over het bewaren van pepers, schijnbaar is dit informatie waar consumenten /gebruikers naar op zoek zijn. Een bewaar methode waar we het nog niet veel over gehad hebben is het bewaren van pepers door ze op olie & azijn in een weckpot te bewaren. Mocht je bijvoorbeeld bij Albert Heijn onze verpakte mix rawit pepers hebben gekocht en deze eigenlijk nog niet gelijk nodig hebben. Is het een optie om deze in een weckpot te bewaren. Als eerste is het belangrijk om de weckpot 10 minuten goed in kokend water te wassen /ontsmetten.Spoel hierna met water de rawit pepers af en snij ze eventueel over de lengte door midden. En bak ze plus minus 12 minuten met wat teentjes knoflook in een koeken pan in wat olijf olie of tot je ze gegrild genoeg vindt. Doe hierna de rawit pepers in het azijn, water en olijf olie mengsel en breng deze nog zo'n 5 minuten aan de kook. (gebruik de verhouding al naar hoeveelheid die je nodig heb,, 2 kopjes azijn, 1 kopje water en een half kopje olijf olie) Giet hierna de rawit pepers met het mengsel in de weckpot en en voeg nog wat zout voor de smaak er aan toe. Vul de weckpot niet tot aan de rand maar houd een ruime cm ruimte vrij boven in de pot. Doe hierna de weckpot in een weckketel of een grote pan met water en kook de weckpot ongeveer 20 minuten, haal hierna de pot voorzichtig uit het water en laat deze af koelen.

woensdag 13 juli 2016

Gedroogde Mexicaanse pepers in de zomer food box van Delicious

Werden in het juli magazine van Delicious de pepers van westlandpeppers gebruikt als ''foto model'' In het nieuwe augustus BBQ nummer van Delicious vind je weer producten van westlandpeppers, namelijk in de Delicious zomer food box. Hierin vind je zakjes met gedroogde Mexicaans chipotle en ancho pepers van ons.

De Chipotle peper is de gedroogde variant van de bekende Mexicaanse Jalapeño peper. De Chipotle is gedroogd en gerookt op een traditionele wijze in Mexico. Chipotle pepers zijn zeer bruikbaar om een heerlijk pittige saus van te maken, de rokerige smaak van de Chipotle geeft aan een saus net die finishing touch. Daarnaast kun je Chipotle pepers ook goed fijn snijden om ze te verwerken in een salade of salsa.

De gedroogde Ancho is de gedroogde vorm van de verse Poblano. Deze relatief grote gedroogde peper is net als de Chipotle zeer geschikt om te verwerken in een Mexicaanse saus door zijn rokerige smaak. Ook kun je gedroogde Ancho pepers in heel veel Mexicaanse gerechte gebruiken, om een gerecht net die extra bite te geven.

Als dat geen rede is om naar de winkel te rennen en het nieuwste Delicious magazine te scoren en ogenblikkelijk die zomer food box te bestellen,, Of klik gewoon hierrrrrrr,,

Of voor nog veel meer gedroogde en verse producten ga je naar de eigen webshop van westlandpeppers,,,



zondag 10 juli 2016

Chinese man eet 47 pepers in 2 minuten

Al veel peper eet wedstrijden gezien maar de beelden van deze Chinese wedstrijd verbaasde mij toch wel wat,, Want wie verzint het om de kandidaten in een groot vat gevuld met water en rode pepers te stoppen. Iedere kandidaat werd ook nog is geassisteerd door een charmante assistente die pepers in een moordend tempo aan de kandidaten voerde. In ieder geval heb je dan genoeg water bij de hand,, mocht het wat te heet voor je worden. De wedstrijd die afgelopen 2 juli plaatsvond in de Chinese stad Lijiang had als hoofdprijs een 24k gouden pepertje en werd gewonnen door een iemand die uit het bekende peper teelt gebied Sichuan kwam.



Foto credits chinanews.com






woensdag 6 juli 2016

Mieke van paleoleven op bezoek bij westlandpeppers

Zo nu en dan worden we bij westlandpeppers benaderd door foodbloggers en andere professionals die zich met food bezig houden. Als het uit komt maken we daar tijd voor vrij, zo benaderde ook Mieke van het blog paleoleven ons met de vraag of ze een bezoek aan ons bedrijf kon brengen. Een kenmerk van het Paleo dieet is onder andere de focus op goed en gezond vers eten en om zo min mogelijk gebruik te maken van pakjes en industrieel gemaakt voedsel. Hoewel binnen het paleo dieet de peper en de paprika niet geadviseerd worden omdat ze behoren tot de nachtschade familie en uit Zuid Amerika afkomstig zijn wilde Mieke juist daarom alles weten over de peper en paprika soorten die wij telen bij Westlandpeppers.



Het verhaal van Mieke

Zaterdagochtend, 25 juni. Ik mocht op bezoek bij WestlandPeppers, een paprika en peperkwekerij in (de naam zegt het al) het Westland. Een prachtig en groot bedrijf, ik heb nog nooit zoveel pepers en paprika’s bij elkaar gezien! Ik kreeg een rondleiding van tuinder en eigenaar Pieter Boekestijn, een man die innemend weet te vertellen over zijn bedrijf en alles wat daar groeit. Maar ook over de tuinbouw in het algemeen en de voedingsmiddelenindustrie, een interessante maar bizarre business. Waar ik eerder wat terughoudend (bijna angstig) was met pepers, ben ik nu gefascineerd door deze hotties. Sinds ik bij WestlandPeppers ben geweest eet ik iedere dag wel paprika en/of pepers. Overeten (alles proeven!), tranen over m’n wangen van ‘iets’ te veel peper, een brandende mond, uitbrekend zweet, klotsende oksels en hoestbuien zijn het gevolg. Maar ook een nieuwe liefde voor pepers, want eigenlijk zijn die dingen hartstikke geinig!

Meer lezen, lees hier het volledig verslag van Mieke plus nog wat lekkere recepten,,,

zondag 3 juli 2016

Peruaanse pepers bij westlandpeppers

Al jaren heeft westlandpeppers in test proeven Peruaanse pepers als proef staan. Vaak met weinig succes aangezien het harde en woeste klimaat in Peru zelf een aantal peper soorten heeft opgeleverd die in de mooie Westlandse kassen van westlandepeppers vaak niet voldoen. Dit jaar heeft westlandpeppers via contacten in de Peruaanse community in Nederland een paar interessante Peruaanse peper soorten staan die er veel belovend uit zien. En dit geeft weer goede moed voor de toekomst om deze zeer smaakvolle peper soorten op de markt te kunnen brengen. Het is namelijk niet voor niets dat wereldwijd de Peruaanse keuken in de belangstelling staat. Deze keuken kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van de vele Peruaanse peper soorten Aji genaamd. Deze Aji soorten kunnen zowel een Capsicum baccatum maar ook Capsicum chinense en zelfs Capsicum annuum en Capsicum frutescens zijn. De Peruaanse Aji soorten zijn door hun goede en aparte smaak volgens westlandpeppers vele male interessanter dan de gehypte superhot peper soorten die vooral uitblinken in een extreem hete ''smaak''.




vrijdag 1 juli 2016

Alternatief voor Capsaïcine, Capsazepine is veelbelovend in medische proeven

Zoals iedereen weet wordt de stof die pepers heet maakt, Capsaïcine ook veel gebruikt in medische toepassingen. Een bekend nadeel van Capsaïcine de verhoging van de lichaams temperatuur treed niet op bij deze nieuwe synthetisch gemaakte variant Capsazepine en dat is bij bepaalde toepassingen een groot voordeel. Uiteraard zijn dit nog maar de eerste bevindingen maar volgens de onderzoekers is de nieuwe stof Capsazepine een veelbelovende aanvulling als pijn bestrijding en andere medische toepassingen zoals BV de ziekte van Crohn, artrose, en chronische astma.

Meer hierover weten het complete onderzoek staat hier op Nature


Een goede beknopte uitleg ( in het Engels) over deze ontwikkeling vind je hier op health.spectator